Факультет управлiння персоналом, соціології та психології

Менеджмент продуктивності(магістр)

1. Метою навчальної дисципліни «Менеджмент продуктивності» є набуття здобувачами компетентностей, завдяки яким вони будуть здатні  організувати управління продуктивністю на макро- та мікро рівнях, враховуючи при цьому вплив відповідних факторів та особливості сучасного рівня розвитку суспільства, а також опанувати методики, які сприяють підвищенню продуктивності окремого індивіда. Дисципліна «Менеджмент продуктивності» насамперед має міжпредметні зв’язки з такими дисциплінами як «Проєктний менеджмент», «Реінжиніринг бізнес-процесів в управлінні персоналом», «Методологія наукових досліджень в управлінні персоналом», «Стратегічне управління людськими ресурсами» та іншими.

 

2. Перелік знань, умінь та навичок, яких набуде студент після опанування даної навчальної дисципліни.

Після опанування дисципліни студент буде знати:

  • ключові теоретико-методологічні основи менеджменту продуктивності;
  • стратегічні цілі суспільства;
  • макро-, мікрорівневі чинники продуктивності та чинники індивідуального рівня;
  • вітчизняні та іноземні методи вимірювання продуктивності;
  • методичні підходи управління продуктивністю організації та індивіда.

Після опанування дисципліни студент буде вміти:

  • використовувати набуті знання з даної дисципліни у практичній діяльності, в тому числі при проведенні наукових досліджень;
  • аналізувати вплив факторів на продуктивність;
  • визначати стратегічні цілі розвитку суспільства, організації та індивіда;
  • вибирати методи для обчислення продуктивності;
  • розраховувати продуктивність, використовуючи вітчизняні та іноземні методи;
  • управляти продуктивністю на рівні організації, знаходити шляхи та резерви її підвищення, а також розробляти програми підвищення продуктивності організації;
  •  розробляти пропозиції щодо заходів раціоналізації використання ресурсів;
  •  добирати методичні підходи підвищення продуктивністю на рівні індивіда.

 

3. Сфера реалізації набутих знань, умінь та навичок. Набуті знання та вміння студенти зможуть реалізувати на посадах фахівців і професіоналів (менеджер з персоналу, науковий співробітник, менеджер у соціальній сфері, професіонал в галузі праці та зайнятості), а після набуття професійного досвіду – на керівних посадах.

 

4. Зміст навчальної дисципліни за темами

1. Поняття продуктивності, її сутність та принципи.

2. Стратегічні цілі суспільства та продуктивність.

3. Макрорівневі чинники продуктивності.

4. Мікрорівневі чинники продуктивності.

5. Класифікація чинників індивідуального рівня.

6. Взаємозв’язок витрат і продуктивності.

7. Методи вимірювання продуктивності.

8. Управління продуктивністю на макрорівні.

9. Управління продуктивністю на макрорівні.

10. Менеджмент продуктивності на рівні окремого індивіда.

 

5. Викладацький склад

д.е.н., професор Лопушняк Г. С.(email: halstep@ukr.net)

асистент Шандар А. М. (email: anna_shandar@kneu.edu.ua)

 

6. Основна література

  1. Гуменюк В. Я., Рощик І.А.Менеджмент продуктивності: навч. посіб.  Рівне: Нац. ун-т водного господарства та природокористування, 2010. 203 с.
  2. Коваленко О.М.Менеджмент продуктивності.  Конспект лекцій для студентів спеціальності­ «Управління персоналом та економіка праці» К., НУХТ, 2012. 122­ с.
  3. Кріс Бейлі. Рік продуктивності. Експерименти з часом, увагою та енергією. В-во «Наш формат, 2019.
  4. Безродна С. М.Управління якістю: навч. посіб. для студентів економічних спеціальностей. Чернівці: ПВКФ «Технодрук», 2017. 174 с.
  5.  Ласкавий А. О. Менеджмент продуктивності. К.: КНЕУ, 2004. 288 с.
Остання редакція: 10.02.21